Sunday, March 1, 2009

pisang hijau



hye... aq nak kongsi resepi plak... antara pebret aq tem bulan posa.. hehe
pisang hijau adalah sejenis makan yang berasal dari sebuah daerah di indonesia iaitu ujung pandang. mkanan ini juga cukup terkenal di negeri sabah. mkanan ini cukup sinonim dengan masyarakat bugis x kira sama ada di indonesia, mahupun di malaysia.

antara bahan utama ialah:
  1. tepung gandum/beras
  2. tepung terigu
  3. santan cair n kental
  4. pisang raja
  5. daun pandan
  6. air
  7. gula n garam
cara membuat:

1. pisang hijau
  • - rebus pisang
  • - adun tepung gandum dngan air, cmpur sdikit pwarna hijau n daun pandan.
  • - masukkn adunan kedalam kuali dengan sedikit minyak, tipiskan adunan ( seperti membuat lempeng )
  • - keluarkan setelah mnjadi "lempeng", balut pisang tadi dengan menggulungnya. ( nampak seperti kuih lenggang )
2. kuah
  • masukkan/adunkan terpung terigu, santan,gula,garam n air.
  • masak adunan tadi sehingga mendidih
3. penyediaan
  • potong kecil pisang hijau tadi
  • jirus/tuang kuah ke dalam mangkuk
  • boleh disediakan dengan memasukkan ais n sirap.
pisang hijau di sabah kebiasaannya dicampur ke dalam ABC.

selamat mencuba.

3 comments:

  1. tepung terigu???
    xpnh dga pon..
    huhuhu =p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tepung terigu tu dlm bahasa indo. Maksudnya tepung gandun sis😅

      Delete
  2. lamak...
    tu tpung kanji da...
    eh.. x silap tepung beras..
    :D

    ReplyDelete